Nove pojave u EU

Pojave novih droga u zemljama EU

 • Popis novih psihoaktivnih tvari otkrivenih u EU u 2011.

  Popis novih psihoaktivnih tvari otkrivenih u EU u 2011.

 • Godišnje izvješće EMCDDA-a i Europola o pojavi novih psihoaktivnih tvari za 2010.

  Nova droga postaje dostupna “neviđenom brzinom”

  (11.05.2011., Lisabon) Prema  godišnjem izvješću EMCDDA –a i Europola za 2010. o novim drogama koje se pojavljuju na Europskom tržištu, nove psihoaktivne tvari šire se “neviđenom brzinom”, objavljeno je danas u Lisabonu. U 2010. rekordan broj novih droga službeno je prijavljeno EMCDDA-u i Europolu putem EU sustava za rano upozoravanje (EWS) o  pojavi novih psihoaktivnih tvari.

  Ukupno je 41 nova psihoaktivna tvar službeno prvi put zabilježena u te dvije agencije u 2010., što predstavlja najveći broj novih tvari ikada prijavljen u jednoj godini. U odnosu na 2009., kada su bile prijavljene 24 tvari, te u odnosu na 2008. kada je bilo prijavljeno 13 novih tvari, radi se o znatnom povećanju. Potpuni popis zabilježenih tvari koji se  nalazi u dodatku izvješća, pokazuje “prilično raznolike” grupe novih tvari, uključujući: sintetičke kanabinoide, sintetička katinone, sintetske derivate droga, kao i jednu tvar na bazi biljaka.

  Priopćenje za medije (EN)

  Izvješće EMCDDA-a i Europola o pojavi novih droga za 2010. (EN)

 • Praćenje pojave novih vrsta droga u zemljama članicama tijekom 2010. godine (HR)

  Praćenje pojave novih vrsta droga u zemljama članicama tijekom 2010. godine (HR)

 • Zaraza botulizmom među korisnicima droga u porastu

  (Velika Britanija, London) U zadnjih tjedan dana objavljeno je nekoliko izvještaja o slučaju pojave botulizma kod jednog korisnika heroina u sjeverozapadnom djelu Londona. Pacijent o kojem je riječ ubrizgao je heroin pod kožu te je naknadno primljen u bolnicu s teškom infekcijom. Heroin je kupljen u Watfordu i Harrowu, dvije različite četvrti sjevernog Londona, što povećava vjerojatnost da znatna količina zaraženog heroina kruži tim i susjednim dijelovima grada.

  Ovaj najnoviji slučaj označava daljnje povećanje broja zaraza botulizmom preko zaraženog heroina, od 22 potvrđena slučaja u 2009. godini za razliku od samo 4 u 2008. i 3 u 2007. Porast broja slučajeva ponavlja razinu iz 2006. i 2005. kada je prijavljeno 22, odnosno 28 slučajeva. Broj ovakve vrste zaraze konstantno je rastao od 1990-ih godina među korisnicima droga koji su je ubrizgavali intravenozno te među onima koji su je ubrizgavali pod kožu.

  Novi slučajevi prate izvještaje o zaraženom heroinu u zadnjih nekoliko mjeseci, posebno one o količinama heroina zaraženog antraksom u Londonu i Škotskoj. Zbog relativne tajnovitosti među korisnicima heroina teško je pronaći i pratiti takve pošiljke te je zbog toga od vitalnog značenja osigurati aktualne i dopunjene informacije korisnicima kako bi se limitirao broj slučajeva ove smrtonosne zaraze. Većina smrtnih slučajeva od infekcije botulizmom najčešće se događa zbog  nemogućnosti da se prepozna ozbiljnost bolesti, pa se smrtnost onih koji se zaraze procjenjuje na 5% do 10% slučajeva.

  Postoji niz ključnih simptoma povezanih s infekcijom botulizmom, a započinju mutnim vidom i problemom s gutanjem i govorom, nakon kojih slijede poteškoće u disanju te paraliza. Kako bi se izbjegla opasnost od zaraze, potrebno je poduzeti određene mjere. Glavni prioritet trebao bi biti uzimanje droge pušenjem umjesto ubrizgavanjem, no ako korisnici ubrizgavaju, umjesto da ciljaju pod kožu ili u mišiće, trebali bi ubrizgavati intravenozno budući da je krv mnogo efikasnija u ubijanju bakterije. Trebalo bi se suzdržavati i od dijeljenja igala i šprica, a razine limunske kiseline trebale bi se zadržati na minimumu budući da ona može smanjiti sposobnost kože i mišića da se bori s bakterijama koje uzrokuju infekciju. Preporučljivo je i ubrizgavanje različitih droga u različita mjesta na tijelu budući da određene droge, poput kokaina, mogu pospješiti širenje bakterija.

 • Praćenje pojave novih vrsta droga u zemljama članicama EU tijekom 2010. godine (siječanj-ožujak) (HR)

  Praćenje pojave novih vrsta droga u zemljama članicama EU tijekom 2010. godine (siječanj-ožujak) (HR)

Stranica 1 od 212»